Pennun kanssa kouluun

Pennun kotiutumisen lähestyessä ihmisten mieliin nousee kysymyksiä esimerkiksi tarvikkeista. Pohditaan löytyykö meiltä hihna, lelut ja sanomalehdet valmiina vai tulisiko investoida joihinkin uusiin välineisiin? Millainen peti olisi pennulle paras? Entä millainen kuppi olisi hyvä? Mikä on tarpeellista ja mikä tarpeetonta?

Kaiken pentuelämän hektisyyden keskellä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaikki tarvikkeet, kuten hihnat, pannat, kupit ja lelut, ovat loppujen lopuksi toisarvoisia asioita kun asiaa tarkastellaan koiran ja uuden perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Suurin investointi, jonka ensimetreillä voit satsata koiranpentuusi on aika. Aika, johon sisältyy toisiinne tutustuminen, yhteisen sävelen löytäminen ja koulutus. Kyse on kahden eri lajin arjen ja elämän yhteensovittamisesta, eikä se aina ole helppoa, sillä molemmilla on omat erityislaatuiset tarpeensa, jotka eivät aina kohtaa!

Uuden perheenjäsenen saapuessa saatamme ajatella, että pennun on parasta antaa kasvaa jo tottua - olla vain - jotta alku uudessa perheessä olisi pennulle mahdollisimman stressitön ja helppo. Kouluttamisen voi aloittaa sitten joskus myöhemmin. Toimimmehan me näin kun itse saamme perheenlisäystä. Koti on hyvä rauhoittaa ja ja antaa aikaa vanhemmille ja lapselle tutustua ja luoda toisiinsa suhde. Koiranpennun kanssa tämä toimintamalli ei kuitenkaan ole kovin toimiva. Koiranpennun kehitys kulkee eteenpäin huimaa vauhtia ja siinä vaiheessa kun ihmislapsi kolmikuisena hieman nostelee päätään, alkaa pennun sosialistumiskausi jo umpeutua. Ei ihmekään että me ihmiset emme meinaa pysyä mukana! Pennun saapuessa uuteen kotiin äidin roolin on jo hoitanut emo luotettavan kasvattajan avustuksella ja meidän tehtävämme uutena perheenä on opettaa yhteinen kieli ja arki pennulle.

Rajattomuus ja säännöttömyys ovat huomattavasti stressaavampia pennulle kuin yhteisen kielen oppiminen, ihmisten maailmaan tutustuminen sekä yhteisen arjen haltuun ottaminen koulutuksen avulla. Koira ei synny panta kaulassa, autoilusta nauttien, kaupunkikävelyitä löysällä hihnalla suorittaen tai ihmisen puhetta ymmärtäen. Pentu ei tiedä milloin se toimii oikein tai milloin väärin. Se ei ymmärrä miksi sen kaulaan laitetaan naru, joka rajoittaa sen liikkumista, eikä se käsitä miksi kynsiä pitäisi leikata tai korvia putsata. Nämä kaikki asiat on opetettava pennulle. Niistä tulisi tehdä sille myös mukavia, sillä ne tulevat kuulumaan sen arkeen koko sen loppuemämän. Paras tapa näiden arjen taitojen opettamiseen on positiiviseen vahvistamiseen perustuva koulutus. Sen avulla uudet asiat muodostuvat heti alkuun mukaviksi ja se rakentaa myös luottamusta ihmisiin. Pentu oppii, että se selviää uusista asioista, niitä ei tarvitse pelätä ja että jos se ei osaa, sitä autetaan. Ja tietenkin myös pennulla on paljon opetettavaa sen uudelle perheelle, jos vain annat sille mahdollisuuden kertoa itsestään ja tarpeistaan! Uuteen lajiin ja koirayksiolöön tutustuminen onkin parhaimmillaan elämän ikäinen projekti ja joka päivä oppii uutta.

Pennun ja teidän, sen uusien ihmisten, alkumetreille löydät tukea ja neuvoja kursseiltamme ja kouluttajiltamme Lohjan Koirakeskukselta jo luovutusiästä lähtien ja luennoille voit osallistua jo jopa ennen pennun saapumista!

Eskarimme on suunniteltu 2 - 4 kuukautisen pennun tarpeita ja jaksamista ajatellen. Voit siis tulla kurssille heti pennun kotiuduttua. Eksarissa opetellaan yhteisen koulutuspelin sääntöjä, jotta kouluttaminen on tulevaisuudessakin molemmille mukavaa, aloitamme perustaitojen opettelun, harjoittelemme hoitotoimenpiteitä, tutustumme toisiin koiriin ja ihmisiin, erilaisiin alustoihin ja mietimme laajemminkin kunkin pennun ja sen perheen tulevaisuuden tarpeita.

Pentukurssilla jatkamme Eskarissa opittua ja toki sinnekin voi tulla vaikka jo sen kahden kuukauden ikäisen pennun kanssa. Pentukurssilla treenit kestävät jo pidempään ja pääsemme viemään perustaitoja pidemmälle. Kaikki kurssimme toteutetaan kuitenkin pienryhmissä, joten saat aina yksilöllistä, juuri teille sopivaa ohjausta. Kursseillamme opit paitsi ohjaamaan ja kouluttamaan myös kommunikoimaan koirasi kanssa.

Pentujen oppikoulussa opetellaan samoja asioita, kuin Pentukurssillakin, mutta kurssi on suunniteltu pidemmäksi, jotta asioihin ehditään paneutua huolellisesti.

Ennen kursseja tai niiden lisäksi olet tervetullut pentusi kanssa keskiviikon Leikkikseen. Siellä pennut saavat tottua toisiin pentuihin ja tehdä sitä mitä ne tekevät parhaiten, eli leikkiä!