Minna Latvala
Eläintenkouluttaja (AT)
Sain ensimmäisen oman eläimeni 7 -vuotiaana. Se oli marsu jonka kanssa sain kasvaa yhdessä 10 vuotta. Näin jälkikäteen olen tajunnut kuinka ainutlaatuinen suhde voi olla myös marsun kanssa. Se oppi temppuja, seurasi asunnossa ja pihalla vapaana perässäni, me nukuimme vierekkäin marsu käpertyneenä kaulaani vasten. Koirat, hevoset ja naudat ovat suurimmat kiinnostuksen kohteeni ja niiden käyttäytymistä olen seurannut lapsesta asti. Elämääni on aina kuulunut paljon eri lajeja ja vielä enemmän erilaisia yksilöitä. Tämän haluan myös muistaa aina eläimelle käytöksiä opettaessani: jokainen eläin on yksilö.
Koiraharrastuksen aloitin vuonna -85 ja oman hevosen hankin -97. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että eläintä tarkkaillaan sen ollessa "vapaalla" ja opitaan tuntemaan sen lajin ja yksilön luontaista, jota koulutamme. Itse voin seisoskella usean tunnin keskellä navettaa ja vain katsella mitä naudat tekevät ja miten ne toimivat laumassa. Kun aletaan muokata eläimen käytöstä, on minusta ehdottoman tärkeää tuntea kouluttamansa lajin luontaiset tarpeet samoin kuin koulutettavan yksilön tarpeet. Kaiken oppimisen edellytys on nimittäin eläimen hyvinvointi ja luottamus kouluttajaan.
Koirakoiden ohjaamisessa kiinnitän ensisijaisesti huomiota ohjaajan ja koiran suhteeseen. Suhteen pitää olla kunnossa jotta oppiminen on molemmille mukavaa. Yritän löytää jokaiselle ohjaajalle ja koiralle juuri heille sopivan tavan toimia yhdessä ja oppia uusia asioita. Otan myös huomioon, että siinä missä jokainen eläin on oma yksilönsä myös jokainen ohjaaja on erilainen. Pyrin keksimään ja neuvomaan miten ohjaaja saisi omalla toiminnallaan omasta koirastaan ne parhaimmat puolet esiin. Kannustan ohjaajia luovuuteen pois kaikesta jäykkyydestä, koiran koulutus on hauskaa. Positiivisia vahvisteita käyttämällä, eläimen hyvinvoinnista huolehtimalla ja ohjaajia kannustamalla on tavoitteenani saada iloisia tottelevaisia koiria ja tyytyväisä omistajia. Säilyttäen koulutuksessa iloisuuden ja hauskuuden, pystyn olemaan myös pikkutarkka ja vaatimaan ohjaajalta enemmän, jos koirakko haluaa tähdätä vaikka jonkun harrastuksen kokeeseen mittaamaan koiransa tasoa kyseisessä lajissa.
Operantti kouluttaminen on se minun juttuni. Opetan eläimiä sheippaamalla joka perustuu siihen, että eläin tarjoaa käyttäytymistä oma-aloitteisesti. Mitä enemmän olen eläimiä opettanut sheippaamalla sen vakuuttuneemmaksi olen tullut että se on juuri se minun intohimoni. Olen opettanut mm. koiria, hevosia ja nautoja tällä tavalla.
Koirien kanssa olen harrastanut monia eri lajeja, kuten pk-hakua, jälkea,rauniohakua, agilitya, tokoa, rally-tokoa, koiratanssia, nose workia, näyttelyitäja huomannut että kaikissa lajeissa tärkeää on koiran ja ihmisen välinen yhteistyö ja luottamus. Se että eläin tietää mitä sen halutaan tekevän ja ohjaaja osaa sen sille kertoa.
Olen suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon osaamisalana eläinten koulutus ja eläinkaupan eläinten hoito. Käyn jatkuvasti itse luennoilla, seminaareissa ja kursseilla jotta opin uutta ja saan uusia ideoita joita voin taas jakaa eteenpäin. Olen Suomen eläintenkouluttaja Ry:n jäsen ja olen sitoutunut noudattamaan Suomen eläintenkouluttajat Ry:n eettisiä sääntöjä.
Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä palveluitamme hyväksyt evästeet.